فهرست محتوا
من عالیه شاهی هستم مشاور کنکور صدای رهیاب که می خواهم درمورد عواقب اهمالکاری صحبت کنم. ابتدا ببینیم اهمالکاری چیست؟ اهمالکاری یعنی اینکه ما انجام کارها و تصمیماتمان را به تاخیر بیاندازیم و آنها را به زمان دیگری موکول کنیم. بیایم بررسی کنیم که چرا چنین موقعیتی برای ما پیش می آید و درس خواندن را به تعویق میاندازیم!! آیا تاکنون پیش آمده که سراغ کتاب ها و جزوه هایت نروی و به خودت بگویی چقدر تنبل یا بی اراده هستم؟ یا اصلا من موفق نخواهم شد!؟
اما واقعیت اینگونه نیست … ممکن است شما درگیر مشکلاتی باشی که خودت هم از آنها بی خبری. یکی از این مشکلات این است که ممکن است کمالگرا شده باشی. یعنی ممکن است فکر کنی که امکانات کافی برای مطالعه نداری اما این حس می تواند کاذب باشد. مطمئن باش از هر نقطه که شروع کنی و استمرار داشته باشی رشد خواهی کرد. موضوع دیگر این است که شاید در انجام کارهایت اولویت بندی نداری و کارهای غیر ضروری را اول قبل از کارهای مهم تر انجام می دهی و انرژی ات تمام می شود و در انتهای روز نمی توانی کارهای مهم تر را انجام بدهی.
سومین مورد این است که امکان دارد اعتماد به نفس پایینی داشته باشی و به قول معروف مرغ همسایه غازه باشد! شاید فکر می کنی بقیه می توانند رتبه برتر را در کنکور کسب کنند ولی تو نمی توانی. البته که این طرز فکر کاملا اشتباه است. موضوع بعدی این است که به محیطی که در آن درس می خوانی عادت کرده ای و لازم است کمی در فضای درس خواندن ات تغییر ایجاد کنی تا حس و حال بهتری پیدا کنی و بتوانی بهتر و با انگیزه تر درس بخوانی و اهمالکاری را کنار بگذاری.
همانطور که گفتم اهمالکاری یعنی به تعویق انداختن کارها وگفتن جملاتی مانند «از فردا شروع می کنم، از ماه بعد شروع می کنم و …». هر کدام از این جمله ها را که بگویی یعنی همان اهمالکاری. خب، حالا باید چه کاری انجام دهیم؟
4 راه حل درمان اهمال کاری 
1- اول از همه کارهایت را لیست و اولویت بندی کن. آنها را به کارهای مهم، غیر مهم، کارهای فوری، غیرفوری و سپس بین کارهای مهم و فوری مجددا اولویت بندی کن؛ یعنی درس خواندن نسبت به همه کارهای دیگر باید برایت اولویت بیشتری داشته باشد و آن را در اولین زمانی که داری انجام بدهی.
حالا درس خواندن را اولویت بندی می کنیم. یعنی درس هایی که درقبولی رشته مورد نظر در کنکور اهمیت بیشتری دارند و سرنوشت ساز هستند را اولویت بندی می کنیم و ابتدا آنها را می خوانیم.
2- دومین مورد این که برای خودت اهداف کوتاه مدت در نظر بگیر. یعنی اینکه کارهایت را به مراحل کوچکتر تقسیم کن و برای هرکدام مهلتی مشخص کن. یادت باشد هر چقدر زمان بیشتری برای انجام یک کار داشته باشی اراده ات برای انجام آن کمتر می شود. مثلا اگر قرار است ریاضی را در یک ساعت بخوانی، حتما طبق ساعتی که مشخص کرده ایی آن را بخوان و برنامه ات را به تعویق نینداز، زیرا ممکن است منجر به بی ارادگی ات شود. مهمترین موضوعی که باید درنظر داشته باشی داشتن برنامه ریزی دقیق و واقع بینانه است.
3- مشاوران با تجربه مرکز مشاوره رهیاب درزمینه برنامه ریزی انگیزشی در زمان باقی مانده تا کنکور می توانند در کنارت باشند و به تو کمک کنند. یک فرد اهمالکار باید دائم به خودش یادآوری کند که بر اساس تجربیات قبلی اش، تلاشی که برای انجام کاری مورد نیاز است را کمتر از میزان واقعی در نظر میگیرد و ممکن است مشکلات احتمالی که شاید در طول روز برایش اتفاق بیفتد را در نظر نگیرد.
به همین دلیل باید برای انجام هر کاری برنامهریزی داشته باشیم و به این موضوع توجه داشته باشیم که وقت و انرژی کافی برای انجام این کارها را در نظر بگیریم. وظیفه ما درس خواندن است. پس برای اینکه اینکار را به نحو احسن انجام دهیم و اهمالکاری نداشته باشیم باید یک برنامه ریزی درست، اصولی و واقع بینانه داشته باشیم. با برنامه ریزی دقیق برای هر یک ازدرسهایی که باید در طول روز مطالعه شوند، یک زمان مشخص در نظر بگیریم و حتما در همان زمان آن را بخوانیم.
البته نحوه خواندن هر درس را به طور جداگانه در مطالب بعدی توضیح می دهم که بتوانید باکمترین میزان صرف وقت و انرژی و بیشترین تمرکز هر درس را مطالعه کنید.
تکنیک «قورباغه ات را قورت بده» یک تکنیک بسیار موثر برای درمان اهمالکاری است. بر اساس این تکنیک کاری که از همه دشوارتر است را اول ازهمه انجام بده و به تعویق نیانداز. زیرا وقتی سخت ترین کارت را اول از همه انجام می دهی، خیالت راحت می شود و تمرکزت را در ادامه کار از دست نمی دهی. ضمن اینکه مانند یک موتور پرقدرت به تو انگیزه می دهد برای ادامه درس خواندن.
4- مورد مهم دیگر اینکه سعی کن به نتایج اهمالکاری ات فکر کنی و نتیجه به تعویق انداختن کارهایت را جزء به جزء روی برگه بنویس. مثلا «اگر امروز درس نخوانم از همه رقبایم عقب می افتم و تمام زحماتی که تاکنون کشیدهام هدر می رود. پدر و مادرم ناامید می شوند و … .
در اینکه کنکور اتفاق خیلی مهمی در زندگی تو است و آینده ات را می سازد شکی نیست. بر اساس تلاشی که می کنی و نتایج کنکور، مشخص خواهد شد که در آینده چه جایگاه شغلی، اجتماعی ای را به دست خواهی آورد.
برای رسیدن به هدف ات و به دست آوردن هر شغلی که دوست داری، باید اهمالکاری را کنار بگذاری و بتوانی با آن مبارزه کنی. اگر امسال نتوانی از شر اهمالکاری خلاص شوی، یک سال از هم دوره ای هایت عقب میفتی!
تصور کن در جلسه کنکور حضور داری اما نمی توانی تست ها را پاسخ دهی درحالیکه سوالات برایت آشنا هستند و با خودت می گویی ای کاش بیشتر تلاش و مطالعه کرده بودم. ممکن است روزهایی که برنامه ریزی نکردی، تست ها را تمرین نکردی، درس نخواندی و وقت ات را به بطالت گذراندی به یادت بیاید و افسوس بخوری. یادت باشد که زمان به عقب باز نمی گردد و پشیمانی سودی نخواهد داشت و فرصت های از دست رفته باز نمی گردند.
الان همان فرصت به تو داده شده پس یک نفس عمیق بکش و دوباره تمرکز کن که از کجای کارها عقب افتادی؟ اصلا ازکجا باید شروع کنی؟ یادت باشد همواره می توانی روی کمک یه مشاور تحصیلی با تجربه دراین زمینه حساب کنی.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: درمان اضطراب
کنارگذاشتن اهمالکاری
برای کنارگذاشتن اهمالکاری حتما به نتایج اهمالکاری ات فکر کن و آینده را تصور کن. خودت را در شرایطی تصور کن که نتایج کنکور اعلام می شود و اگر به خواسته ات نرسیده باشی این وضعیت تا چه اندازه می تواند برایت ناراحت کننده باشد. پس بر اساس شدت ناراحتی ات تصمیم بگیر که از همین حالا با کمک یه متخصص و مشاور با تجربه بقیه راهی که باقی مانده را با بهترین برنامه ریزی و منابع درجه یک به نتیجه دلخواه خودت برسی. البته من در مسیری که پیش رو داری با تمام استرس ها یا اضطراب هایی که ممکن است مواجه شوی، در کنارت خواهم بود و با آموزش تکنیک های کاربردی به تو کمک می کنم این مسیر را با آرامش طی کنی.
پس زمان مطالعه ات را با شوق ثبت کن حتی اگر کم باشد. تو مهم هستی که می دانی با هر ثانیه تلاشت، هزاران قدم به پیروزی نزدیک شده ای! یادت باشد ثانیه به ثانیه تلاشت تو را به هدفت نزدیکتر می کند. تو لایق رسیدن به چیزی هستی که می خواهی. وقتی به خواسته ات رسیدی از روزهایی که الان سپری می کنی به نیکی یاد خواهی کرد.
بعد از تعطیلات فروردین با سه دسته دانش آموز مواجه هستیم:
- دانش آموزانی که تازه شروع کردند: این دانش آموزان باید به صورت گزینشی مباحث مهم را مطالعه کنند (در این زمینه حتما باید از یک مشاور مجرب کمک بگیری برای اینکه کتاب های لقمه خوب معرفی کند تا بتوانی خودت را به بقیه برسانی).
- دانش آموزانی که مطالب نخوانده زیادی دارند: ابتدا مباحثی که خواندی و به آنها مسلط هستی را تقویت کن سپس سراغ مطالبی که اولویت دارند و پر تست هستند برو.
- دانش آموزانی که بیشتر مباحث را خوانده اند: این زمان بهترین فرصت برای جمع بندی مطالبی است که تاکنون خوانده ای.
از مشاورین با تجربه رهیاب کمک بگیر تا نکات و مطالب مهم هر درس رتبه ساز را معرفی کنند.
نکته آخر
اگر می خواهی موفق شوی و رتبه مورد علاقه ات را به دست بیاوری باید خودت را با سختی های مسیر سازگار کنی. یادت باشد خستگی و بی انگیزگی سراغ همه آدم ها می آید ولی تفاوت آدم های موفق با بقیه این است که آنها با وجود خستگی و بی انگیزگی به راه خود ادامه داده اند و این به خاطر ویژگی خاص یا فراتر بودن رتبه های برتر نیست، بلکه نوع نگاه آنها به خستگی و بی انگیزگی با بقیه متفاوت است.
در واقع آدم های موفق و رتبه های برتر به این نگرش رسیده اند که از خستگی و کار سخت لذت ببرند و عاشق کاری که می کنند باشند، یعنی عاشق درس خواندن و چالش هایی که موقع درس خواندن با آنها مواجه می شوند.
در این راستا تیم تخصصی مشاوره تحصیلی رهیاب در تک تک مراحل درس خواندن در کنار شما است تا با رفع موانع و ارائه راهکارهای درست مطالعه، برنامه ریزی اصولی، مشاوره انگیزشی و کمک به کاهش استرس و افسردگی ناشی از صرف زمان زیاد برای مطالعه، شما را در کمترین زمان ممکن به اهدافتان برساند.